Twin-lead antennetuner for HF
Da jeg nu er blevet interesseret i, at kunne benytte min 2 x 20 m dipol antenne (en afart af den berømte Zepp antenne) til alle HF-båndene (plus en del af 160 m), og ikke ønsker at bruge coax mellem udstyr og antenne pga. tab i fødeledningen, er en af mulighederne at indsætte et 450 ohm balanceret kabel også kaldet twin-lead eller ladder line i stedet.

1000 kr spørgsmålet er så, hvad jeg skal afstemme antenne/feeder med for at minimere tabene:

1. en hundedyr manuel/automatisk antennetuner (ikke tabsfri) eller
2. en simpel fødekabel-forlænger (næsten tabsfri)

Tja - i mit tilfælde er valget let, når ikke man hedder "Mange Penge".


Få forsøg godtgør, at tanken ikke er helt ved siden af, og så det er bare "derudaf".

Efter at ha' læst W5DXP's artikel http://www.w5dxp.com/notuner.htm er jeg blevet lidt klogere - med andre ord, det må jeg prøve!

Da mine forhold er ikke helt så ideelle som W5DXP's, hvad angår antennehøjde mm., bliver 'grund' feederen lavet i god overlængde, ca. 100 fod = ~30 m istedet for 90 fod, herefter er det 'bare' at prøve sig frem. Jeg bruger nu 16 fod i tuneren for laveste SWR på 3730 kHz, så kan jeg dække alle bånd med tuneren. Feederen er klippet ned til 82 fod ~25,05 m.


De omskiftere, jeg har benyttet, er 2-polede netomskiftere, og de betjenes 2 ad gangen.

De kan f.eks. købes hos Brinck Elektronik/Elextra, varenummer: H12642, MAXI vippekontakt - 2P ON-ON 5A/250V - 35 kr/stk 13/10.2010 (jeg får ikke provision, selvom mit efternavn også er 'Brinck', som stifteren af førstnævnte forretning også hedder!).

Herunder ses min provisoriske Ladder line antennetuner med del-kabellængderne 1, 2, 4, 8 og 16 fod.
Jeg kan variere feederens 'ekstra' længde i trin á 1 fod mellem 0 og 31 fod, og det er tilstrækkeligt.

Afstemning af antenne + feeder sker ved at måle det reflekterede signal ved sending på coaxsiden af balunen og justere til minimum v.h.a. at ind/udkoble feederstykkerne med omskifterne (to ad gangen).
OBS: Skift kun omskifterne når senderen er 'off', det skåner både senderen og omskifternes kontakter!

Sidste nyt: Når jeg skal på 60 m båndet, indsætter jeg 7 fod (2,13 m) ekstra ladder line.

Målene på tuneren er 20 x 23 x 72 cm³.


Link: Oversigt over mine ladder line (feeder) længderMin første balun består af en Amidon kerne FT-240-61 med ~ 12 vindinger 4 mm teflon kabel af ukendt type (gl. målekabel) og kan nemt tåle mere end 1 kW HF.
Kablet holdes på plads af 5 plaststrips, og kernen med kabel er anbragt i et par klatter silikone.
Balunens selvinduktion er 28 µH.

Nyt: Der er nu tilføjet 2 stk. 47 kOhm/2W modstande i serie over twin-lead terminalerne for at aflede en eventuel statisk DC-spænding, der kan forekomme under torden-, sne- eller regnvejr.Sidste nyt: Efter at have nærlæst G3TXQ's artikel http://www.karinya.net/g3txq/chokes/, har jeg besluttet at modificere balunen med to Fair-rite kerner FT240-31 med ~ 8 vindinger 4 mm teflon kabel for at nedsætte støjen yderligere på 160 m. De to kerner har jeg limet sammen med et tyndt lag to-komponent lim imellem kernerne.
Balunens selvinduktion er nu 262 µH, og den indsættes nær indgangen på tuneren, og de forbindes med et kort stykke tween-lead.
Der kommer mere nyt om projektet senere, når jeg har testet systemet mere grundigt.
Måske bliver enheden forsynet med relæer og gemt bort på loftet, kun forbundet med coax og styreledninger til shacket.

Har du spørgsmål om min udførelse af tuneren eller justering af samme, så send en mail.

03.11.2016: Efter en snak med OZ8PK Per, har jeg tilpasset en seriekondensator til 160 m båndet på 570 pF (470 + 100 pF) og manuelt indkoblet den mellem balun og antennetuneren i stedet for den ene leder, når jeg skal på 160 m.
Alle 5 omskiftere skal så down, og det giver under 2 W retur, TAK Per!
mail link
Opdateret d. 05.01.2017