Modificerede PC-SMPS's (Switch Mode Power Supply)

Klik på billederne for stor størrelse

Ombyggede PC-strømforsyninger til radioamatør formål.

1997 - Den første PC-strømforsyning (AT-SMPS) jeg "fik fingre i", var en Seventeam 230WHF, som brændte af i min PC. Efter at have købt en ny og derefter repareret den defekte, besluttede jeg at ombygge den, så den kunne forsyne min HF-transceiver IC-730, dvs. at den skulle kunne levere 13,8 volt og på den anden side af 20 amp for at fungere problemfrit med transceiveren. Et retningsgivende diagram kan hentes her:  ST-230WHF PSU-diagram  eller i større opløsning:  ST-230WHF PSU-diagram, NB ca. 800 kB

At ombygge strømforsyningen var meget enkelt - det mest besværlige var at opløse transformerens lim tilstrækkelig godt, så kernen kunne splittes ad uden at den blev beskadiget. Det lykkedes, og istedet for flere forskellige sekundærvindinger blev der nu lagt 2 x 8 vindinger 0,2 mm kobberfolie på incl. tyndt "blomsterpapir" som isolator mellem vindingerne. Overstrømssikringen slukker SMPS'en ved 24,5A.
Senere har jeg simplificeret fremgangsmåden med istedet at fiske sekundærens "7 volt viklings-midtpunkt" ud og splitte det op i de to del-viklinger, hvorefter de forbindes i fase til hver sin 5 volts vikling (de 12 volt bliver oprindelig dannet ved at lægge 5 volt DC sammen med en separat 7 volt DC, se diagrammet), så slipper man for at splitte transformeren.

De nævnte ampere er max strøm (umiddelbart inden overstrømssikringen får strømforsyningen til at slukke), og man kan forvente strømforsyningerne kan levere et sted mellem 60 og 70 % af dette ved konstant belastning.

2003 - Inspireret af OZ2CPU indkøbte jeg en 400W SMPS for at ombygge den, se OZ2CPU's hjemmeside, link nederst på siden. Det blev en billig strømforsyning 170 kr af typen 400W ATX-strømforsyning, LC-B400ATX. Desværre ikke samme type som OZ2CPU oprindeligt havde ombygget, men en-ikke-helt-tilsvarende-type. Efter megen møje lykkedes det, at få kredsløbet til at fungere med både overspændingssikring og overstrømssikring, ialt 13,8V/30Amp. Det omtrentlige diagram er jeg senere faldet over (forskellen mellem 250W og 400W er formentlig kun dobbeltdioderne):
LC-B250ATX PSU-diagram

Ombygningsvejledning: LC-B400ATX PSU-ombygning

2005 - Efter en SMPS demonstration i EDR-Ballerup afd. spurgte Kurt OZ2KB om jeg ville hjælpe ham med ombygningen af en strømforsyning, og det blev så atter en gammel AT-SMPS (CPI-230C), der blev modificeret, så den kunne levere 13,8 volt og ca. 20 amp. Kort efter modificerede jeg atter en AT-SMPS (PW-9412) til ham med samme output, som den første.
Her på det sidste har jeg ombygget en Seventeam 230WHF for OZ5NC Niels og er ud over den netop blevet færdig med en 200W AT-strømforsyning, EXPEN TECH-200, som nu max kan levere 22 amp ved 13,8 volt.
Sidste skud på stammen er en Jumbo MAV-200P ATX, hvor overstrømsgrænsen er flyttet fra 15 amp til 22 amp.

HF-udstråling fra strømforsyningen:
Måling af Common Mode strømme på strømforsyningens 13,8V udgang og netkablet foretages med en strømprobe bestående af en delbar ferrit, som er "klappet" rundt om kablet. Gennem ferritten ligger også en målesløjfe med 1 coax-vinding koblet til spectrum analyzerens indgang.

Sniffer


Målinger viser at CE kravene til højfrekvent emission [CISPR 22 Class B] til fulde overholdes, grænseværdien er -61 dBm mellem 500 kHz og 30 MHz, og mine målinger er under -90 dBm.

Vigtigt: Benyt et 3-leder netkabel eller jordforbind enheden til jord, for kun på den måde får du mest ud af det indbyggede netfilter i enheden, og så slipper du for de småstød, du ellers vil få, når du skifter antennekabel etc. (der er ca. 115VAC på enheden pga. netfilteret, når det ikke er jordforbundet).


Fremover vil jeg nok reducere min indsats vdr. ombygning af PC-SMPS og spore min indsats ind på andre interessante områder indenfor elektronikken, men jeg kan måske overtales til at bistå med gode SMPS-råd om nødvendigt.

God fornøjelse.

OZ1DB, Karsten

mail linkLitteraturhenvisninger:

DL2YEO's forklaring om virkemåde og ombygning af PC-strømforsyning

OZ2CPU's hjemmeside med PSU mods, OBS flere interessante artikler, prøv evt.  OZ2CPU's hjemmeside

En tjekkisk hjemmeside med masser af SMPS-diagrammer

SMPS stikforbindelser

Opdateret d. 29.7.2013